Zmniejsz marnotrawstwo żywności dzięki tym prostym wskazówkom

null

Dane liczbowe dotyczące marnotrawstwa żywności na świecie stają się coraz bardziej alarmujące i nie mogą być dłużej ignorowane. Według FAO, Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, jedna trzecia żywności na świecie jest marnowana, zanim nawet trafi na stoły konsumentów, którzy z kolei marnują średnio 146 kg żywności na osobę w ciągu roku. Dane oczywiście różnią się w zależności od kraju, ale sytuacja z pewnością nie jest optymistyczna.

Oto kilka prostych wskazówek, aby jak najbardziej ograniczyć marnotrawstwo żywności w Twojej kuchni i odwrócić ten trend w celu zachowania naszej planety w dobrej kondycji. Postępuj zgodnie z nimi, a unikniesz sytuacji, w których zakupy ciągle lądują w koszu na śmieci.

 

  • Gdy owoce i warzywa są już zbyt dojrzałe, zamiast je wyrzucać, należy je zmiksować, dzięki czemu zjeść je w szybki i smaczny sposób. Oprócz tego, że są one zdrowym źródłem witamin i błonnika, zupy i koktajle przyśpieszą spożycie nadmiaru warzyw.
  • Innym sposobem na wydłużenie okresu przydatności żywności do spożycia i ograniczenie jej marnotrawstwa jest przechowywanie próżniowe. Żywność pakowana próżniowo ma do 5 razy dłuższą przydatność do spożycia niż żywność przechowywana tradycyjnymi metodami.
  • Jeśli masz resztki, spróbuj użyć ich ponownie do zrobienia innych dań. Gulasze, zupy i ciasta są doskonałymi sposobami na zużycie resztek z innych przepisów.
  • Zrób listę, aby zaplanować menu i wiedzieć, co masz w spiżarni.

 

Aby to osiągnąć, odkryj zaawansowaną technologię gotowania produktów Hoover, która oferuje doskonały przepis na najlepszą wydajność w kuchni.

Zobacz także

Newsletter