05/11/2019
Lekkie zimowe przekąski
Kto powiedział, że zdrowe i smaczne potrawy można przyrządzać wyłącznie latem? Jesienią i zimą również można znaleźć składniki, które doskonale sprawdzą się przy przyrządzaniu pysznych dań, dzięki którym zadbasz o swoje ciało, nie rezygnując z wyjątkowej przyjemności, jaką zapewnia smaczne jedzenie. Za długie zdanie. W artykule na naszym blogu znajdziesz kilka przepisów, które umilą Ci ten czas!
Dip z brokułów
W 100% wegetariański sos, która doda Twoim przekąskom szczyptę oryginalności!
Aby go wykonać, najpierw podziel brokuły na różyczki, następnie gotuj je w parowarze przez 10 minut i zostaw do wystygnięcia.
Do blendera włóż ugotowane na twardo jajko, marynowane kapary, pieprz cayenne dla smaku, garść posiekanej natki pietruszki i kilka pestek dyni.
Do podanych składników dodaj brokuły i blenduj wszystko razem przez kilka sekund, uważając, aby nie kolokwializm(konsystencja nie powinna być zbyt gładka).
Otrzymany w ten sposób sos należy przełożyć do miski, dodać oliwę z pierwszego tłoczenia, kilka kropli soku z cytryny i 1 łyżeczkę serka ricotta.
Dip doskonale sprawdzi się w duecie z pełnoziarnistymi grzankami!
Zupa z karczochów hiszpańskich i topinamburu
Ta kremowa zupa o egzotycznym posmaku topinamburu jest naprawdę prosta w przygotowaniu.
Wystarczy wyczyścić i pokroić karczochy, a następnie zanurzyć je w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Następnie należy obrać i pokroić topinambur. Oba przygotowane w ten sposób produkty trzeba gotować w osolonej wodzie przez około godzinę.
W międzyczasie podgrzej trochę wywaru warzywnego, dodaj do niego czerstwy chleb i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
Podsmaż lekko na patelni ząbek czosnku z łyżką oliwy z oliwek i tymiankiem. Wrzuć na patelnię zblendowane karczochy i topinambur, usuń ząbek czosnku i smaż przez 5 minut. Przygotowane w ten sposób warzywa włóż do garnka z sosem (nie rozumiem wywarem warzywnym wraz z chlebem) i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut.
Okoń w kruchym cieście z karczochami
Ten przepis to wysublimowana wariacja na temat popularnej słodkiej przekąski, której unikalności nadaje wykorzystanie ryby i warzyw sezonowych.
Aby go przyrządzić, wystarczy wyczyścić, pokroić i zanurzyć karczochy w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny.
Na patelni należy lekko podsmażyć ząbek czosnku, a następnie dodać karczochy.
Okonia trzeba obrać z ości i wyfiletować.
Kolejnym krokiem jest rozłożenie ciasta na blasze, umieszczenie na nim filetów i posmarowanie ich grubą warstwą przygotowanych wcześniej karczochów. Kiedy już to zrobisz, zagnieć brzegi ciasta wokół ryby, nasmaruj wierzch olejem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200° przez około 15 minut.
W wykonaniu tych i wielu innych przepisów pomoże Ci nasza aplikacja Hoover Wizard oraz: Zestaw do gotowania H-OVEN 500, który oprócz zdrowych i smacznych posiłków oferuje także bardziej efektywne wykorzystanie czasu, szczególnie istotne dla osób, które ze względu na inne obowiązki mogą gotować wyłącznie okazjonalnie.