7 INNOWACYJNYCH ROZWIĄZAŃ ZAPEWNIAJĄCYCH JAK NAJLEPSZE PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI I ZDROWSZY TRYB ŻYCIA

Po długim dniu pracy, kiedy jesteś zmęczony(-a) i nie masz ochoty gotować, jedzenie na wynos wydaje się idealnym rozwiązaniem, lecz dzięki inteligentnemu korzystaniu z lodówek i zamrażarek możesz szybko coś przygotować, nie rezygnując przy tym ze zdrowej i zrównoważonej diety. Oto kilka wskazówek, o których należy pamiętać, aby maksymalnie wykorzystać możliwości lodówek i zamrażarek.

 

1. GOTUJ WIĘCEJ PORCJI

Przyzwyczajenie się do gotowania podwójnych ilości i mrożenia jednej porcji to pewny sposób na ograniczenie marnotrawstwa oraz maksymalne wykorzystanie swojego sprzętu AGD. Od curry po kaszę quinoa: za każdym razem, gdy nie będziesz mieć pomysłu albo czasu na gotowanie, wystarczy, że otworzysz zamrażarkę i wyjmiesz zdrowe i gotowe danie. Będzie ono idealne również na obiad do pracy.

 

2. PRZYGOTUJ NATURALNE PRZYPRAWY

Świeżych ziół lub przypraw można używać w sposób kreatywny do aromatyzowania oliwy, która zostanie następnie wykorzystana do gotowania. Wystarczy umieścić zioła w foremkach do kostek lodu, zalać je oliwą z oliwek i włożyć do zamrażarki. W ten sposób otrzymasz gotowe aromatyzowane oliwy do zdrowego doprawiania zup, sosów i kremów.

 

3. JAK DŁUGO MOŻNA PRZECHOWYWAĆ ŻYWNOŚĆ W LODÓWCE?

Trwałość produktów żywnościowych przechowywanych w lodówce zmienia się w zależności od tego, czy zostały one ugotowane, czy są świeże bądź jeszcze surowe. Surowa żywność psuje się w krótszym czasie: surową rybę można przechowywać maksymalnie przez 2 dni, natomiast mięso i drób przez 3 dni. A sushi? Można je przechowywać w lodówce maksymalnie jeden dzień. Ugotowane warzywa można przechowywać przez około 2 dni, natomiast mięso gotowane i potrawki mięsne przez około 3 dni. Wbrew temu, co można sądzić, rybę gotowaną, jeżeli jest przechowywana stale w odpowiedniej temperaturze, można zjeść nawet po upływie 4 dni.

 

4. ZACHOWAJ WŁAŚCIWOŚCI WARZYW I OWOCÓW

Świeże warzywa i zioła należy umieszczać w szufladach na dole lodówki, natomiast owoce powinny być przechowywane w szufladzie o niskim poziomie wilgotności. Najnowsze lodówki marki Hoover są wyposażone w technologie, które wykorzystują naturalną wilgoć wytwarzaną przez warzywa i owoce w celu utrzymania w szufladzie idealnej temperatury, ułatwiając zachowanie witamin i dobroczynnych właściwości produktów żywnościowych.

 

5. OPTYMALIZUJ PRZESTRZEŃ

Lepiej unikać mrożenia żywności w oryginalnych opakowaniach, aby zaoszczędzić czas i miejsce. Rozpakowanie produktu i zawinięcie go w folię spożywczą lub umieszczenie w oddzielnych woreczkach skróci czas rozmrażania i ułatwi organizację przestrzeni. Jeżeli jesteś przyzwyczajony(-a) do mrożenia dużych ilości jedzenia, idealnym rozwiązaniem mógłby być zakup pionowej lub poziomej zamrażarki, która zapewnia większą przestrzeń i jednocześnie innowacyjną stylistykę Hoover.

 

6. CO MOŻNA ZAMRAŻAĆ I NA JAK DŁUGO

Masło, margarynę i chleb można zamrażać, lecz należy je zużyć w ciągu 3 miesięcy. Trochę dłużej można przechowywać tarty ser (4 miesiące) oraz świeży surowy makaron i owoce leśne (6 miesięcy). Można zamrażać również mleko, ale lepiej spożyć je w ciągu miesiąca.

 

7. PRODUKTY ŻYWNOŚCIOWE, KTÓRYCH NIE WOLNO NIGDY ZAMRAŻAĆ

Nie należy nigdy zamrażać zarówno surowych, jak i gotowanych jaj oraz żadnych sosów na bazie jajek, na przykład majonezu. Lepiej też nie zamrażać jogurtu, białego sera, serków do smarowania, a także warzyw i roślin strączkowych o dużej zawartości wody, takich jak zielona sałata, ogórki, kiełki soi i rzodkiewki.