5 CODZIENNYCH PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH, KTÓRE WARTO WYBIERAĆ W 2018 R

Może udaje Ci się lepiej odżywiać w 2018 r., ale prawdziwym wyzwaniem będzie utrzymanie takiego stylu życia przez cały rok. Wybraliśmy dla Ciebie szereg produktów spożywczych będących podstawą zdrowszego i lepszego stylu życia.

 

1. TŁUSTE RYBY

Jedzenie przynajmniej dwóch porcji ryb w tygodniu to jeden z najlepszych sposobów na zadbanie o zdrowie serca i zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia. Na przykład łosoś jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które dodatkowo są wiązane ze zmniejszonym ryzykiem depresji.

 

2. BROKUŁY

Brokuły zawierają mnóstwo witaminy K i witaminy C, które są niezbędnymi budulcami naszych kości. Są także bogate w sulforafan, który uważa się za związek zapobiegający niektórym rodzajom nowotworów. A ponieważ brokuły są warzywem uniwersalnym, sprawdzają się w najróżniejszych potrawach — od sałatek i smażonych warzyw po curry czy zupy.

 

3. GORZKA CZEKOLADA

Trudno uwierzyć, że tak smaczny wyrób może mieć dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, ale mnóstwo badań sugeruje, że zawarty w gorzkiej czekoladzie proszek kakaowy może obniżać ciśnienie krwi. Proszek kakaowy jest również bogaty we flawonoidy, które obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL i podnoszą poziom jego „dobrej” odmiany — HDL.

 

4. ROŚLINY STRĄCZKOWE

Określenie „rośliny strączkowe” obejmuje rozmaite odmiany groszku, fasoli, soczewicy i orzechów, które stanowią element codziennej diety większości z nas. Rośliny strączkowe są doskonałym źródłem nierozpuszczalnego błonnika, który wspomaga trawienie, a także rozpuszczalnego błonnika, który wyrównuje stężenie cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu w krwiobiegu.

 

 

5. CZOSNEK

Czosnek jest składnikiem najróżniejszych potraw używanym w kuchniach całego świata, co czyni go wyjątkowo łatwym do uwzględnienia w naszej diecie. Jak sugerują wyniki badań, czosnek może poprawiać krążenie krwi, obniżać jej ciśnienie, a także przyczyniać się do utrzymywania zdrowego poziomu cholesterolu.